Opskrift: Vaniljekranse – glutenfri, laktosefri, lækre og sprøde

I sidste uge havde jeg meldt mig til at tage kage med til kor. Normalt ville jeg have gjort det til den første øvegang i december, da jeg gerne gør en dyd ud af at få skudt julemåneden godt igang. Dette gør jeg med de vaniljekranse, som jeg har fundet frem til på nettet, som minder mest om dem, min far lavede; sådan nogle med nødder/kerner i! Dertil havde jeg også taget lidt “sandwichkonfekt” af marcipan og nougat (også uden laktose; Rema 1000’s husmærke) samt min yndlingsjulete med.

I år har jeg udfordringen, at der er nogen i forsamlingen, der er både gluten- og laktoseallergiker – og heldigvis er det “bare”det! Ingen krydsallergier eller hvad kroppen ellers kunne finde på at diske op med. Først havde jeg fundet en opskrift hos Glutenfri Glæder, hvor man skule bruge mel fra Finax – hvilket jeg desværre ikke kunne finde (i alle fald ikke den rigtige slags). Heldigvis fandt jeg noget andet glutenfri mel og fandt hurtigt en opskrift på deres hjemmeside.

Her er min udgave af den!

Ingredienser
50 g mandler
50 g hasselnødder
1 vaniljestang
300 g Semper fin melmix *
200 g sukker
200 g koldt laktosefrit smør i tern **
1 æg M/L

* Fundet i Kvickly – i Bruuns Galleri har de en glutenfri afdeling lige ved siden af brødet, overfor sodavanden.

** Jeg har brugt det laktosefrie, økologiske smør fra Naturmælk, som kan fås i Føtex (og vistnok også i Netto). Jeg er næsten sikker på, at man også kan bruge f. eks. kokosolie.

Fremgangsmåde

  • Put mandler, hasselnødder og vaniljestang i en foodprocessor og blend dem til nøddemel. Der vil nok være nogle grovere stykker i, særligt fra vanillestangen, men det er okay.
  • Put resten af ingredienserne i og kør dem indtil dejen er helt blandet.
  • Saml dejen, pak den ind i film og læg den i køleskabet natten over.
  • Tag gerne dejen frem i god tid, hvis du bruger en sprøjtepose til at forme vaniljekransene. Det kan hjælpe at lægge den ved komfuret, når ovnen varmer op. Ellers vent med at tage den frem.
  • Forvarm ovnen på 190 grader.
  • Har dejen ligget fremme længe nok, er den blød nok til at bruge en sprøjtepose med stjernetyl til at forme vaniljekransene med. Ellers burde man kunne forme små “pølser” af den kolde dej, som man så former kransene af.
  • Bag vaniljekransene i ca. 10 minutter (men hold gerne øje med dem; oprindeligt skal de have 7-8 minutter, men det kommer også an på ovnen).

Antal: Halvanden plade/ca. 50-60 stk.

Advertisements
Tagged with: , , , , , , , , ,
Posted in Dansk, Recipes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Follow Freya's Halls on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

You can also follow me on Twitter and Instagram; I'm on both as @freyanaja.

Join 275 other followers

Currently Reading…

Just finished!Harry Potter and the Half-Blood Prince, narrated by Stephen Fry.

(Clicking on the image will bring you to Amazon; buying anything while there won’t cost you anything extra, but will give me a li’l something to sustain my blogging.)

%d bloggers like this: